10.04.2007

Locuitorii Transnistriei, detinatori ai cetateniei ruse, vor putea participa in alegerile pentru Duma de Stat a Federatiei Ruse

La 2 decembrie 2007 în Federaţia Rusă vor avea loc alegeri parlamentare. Pregătirile deja se fac simţite, inclusiv şi în regiunea transnistreană. Pentru acestea, în stânga Nistrului vor fi deschise secţii de votare unde cetăţenii ruşi, locuitori ai autoproclamatei republici nistriene vor putea să-şi exercite dreptul de vot.

"La ora actuală, pe teritoriul Transnistriei locuiesc aproximativ 85 de mii de cetăţeni ruşi, care au drept de vot. Pentru a le asigura tuturor posibilitatea de a-şi exercita acest drept trebuie să organizăm aproximativ 20 de secţii de votare”, a declarat preşedintele Comisiei Electorale a Transnistriei, Petru Denisenco, într-un interviu acordat presei din stânga Nistrului.

Acum 2 zile Denisenco a avut o întâlnire cu preşedintele autoproclamatei Republici Nistriene, Igor Smirnov, cu care a discutat pe marginea recentei sale vizite în capitala Rusiei. La Moscova Denisenco a avut întrevederi cu reprezentanţi ai Comisiei Electorale Centrale cu care a discutat modul de organizare şi desfăşurare a alegerilor pentru Duma de Stat a Rusiei şi pe teritoriul Transnistriei, precum şi formarea unor comisii electorale speciale. În acest cotext, Denisenco a afirmat că în acest an alegerile pentru Duma rusească se vor desfăşura altfel decât în 2003. Schimbările ţin în special de listele alegătorilor.

„Listele nu vor fi întocmite anterior alegerilor, aşa cum s-a făcut până acum ci chiar în ziua desfăşurării alegerilor. Datele despre alegători vor fi fixate într-o listă specială atunci când aceştia se vor prezenta la secţiile de votare. Astfel, va fi omisă posibilitatea ca o persoană să voteze de mai multe ori”, a mai declarat Petru Denisenco, preşedintele Comisiei Electorale a Transnistriei.

SURSA: UNIMEDIA
Mai multe despre Transnistria pe blogul Mihaelei Onofrei.

Niciun comentariu: