9.18.2007

Functiile partidelor politice

Exista patru functii ale partidelor politice, primele trei referindu-se la rolul social al acestora iar una la rolul de conducere al partidului.

1. Functia electorala

Prin ea partidele selecteaza si propun candidati pentru alegeri, recruteaza aderenti, formeaza opinia alegatorilor, inregimenteaza deputatii.
Se realizeaza prin initierea de catre partidul politic a anumitor dezbateri politice in care alegatorii sunt pusi in legatura cu ideile si programele, facandu-si astfel propriile opinii.
Partidele furnizeaza oameni politici, elite necesare constituirii clasei politice de care are nevoie o democratie. Concurenta dintre ele determina functionarea mecanismelor democratice.
Prin inregimentarea deputatilor se intelege disciplina de vot (daca exista sau nu - partide suple sau rigide).

2. Functia de formare a constiintei civice


Partidul sensibilizeaza populatia la problemene societatii. Creste astfel raspunderea civila.
Astfel si cetateanul obisnuit va putea ajuta (prin simplul fapt ca intelege despre ce este vorba) la progresul societatii.

3. Functia de asigurare a raportului activitatii intre guvernanti si guvernati.

Partidul aflat la guvernare va fi in permanent dialog cu populatia, cu doleantele acesteia (pentru a asigura conditia de democratie reprezentativa).

4. Functia de conducere

Se refera la faptul ca partidul majoritar va impune programul propriu (va conduce), dar in limite legale. Legile pe care le va elabora vor fi conforme cu actuala Constitutie.

SURSA

Niciun comentariu: